Predsjedniku Šantiću i Privrednoj/Gospodarskoj komori FBIH priznanje sajma EKOBIS
U Bihaću je od 14. Do 16.09.2017.godine održan 15. Međunarodni sajam ekologije –„EKOBIS 2017". Glavna tema ovogodišnjeg izdanja EKOBIS-a je bila voda, a pod nazivom „Budućnost počinje danas". Sajam tradicionalno organizira Privredna komora Unsko Sanskog kantona, na čelu sa generalnim sekretarom Nihadom Šušnjarom.

Na 128 štandova je više od 250 izlagača predstavilo svoje proizvode i usluge iz oblasti ekologije i proizvodnje zdrave i organske hrane, turizma i drugih industrija koji poštuju eko principe i standarde.

Već 15 godina je ovaj sajam najpoznatija i najposjećenija privredna i eko manifestacija u ovoj regiji. Status EKOBIS održava kreiranjem pozitivnog poslovnog ambijenta, kroz visoke usluge poslovnog umrežavanja izlagača i posjetitelja, ali i organizacijom svih drugih sadržaja i poslovnih događanja prilagođenih potrebama izlagača, ali i sukladnim trenutnim zbivanja u gospodarstvu.Slijedom toga da P/G KFBIH već tradicionalno podržava EKOBIS sajam, kako svojim izlagačkim dijelom tako i realiziranim pratećim sadržajima, predsjedniku Šantiću je od sajma EKOBIS dodijeljeno posebno priznanje za podršku međunarodnom sajmu ekologije EKOBIS.

Također, povodom Javnog natječaja kojeg je P/G KFBIH početkom godine raspisala, a odnosi se na „Najbolju poslovnu ideju", predsjednik Šantić je dodijelio nagrade dobitnicima iz nekoliko kategorija:

Iz oblasti turizma  i ekologije:

Gdin Sabin Borančić za poslovnu ideju „Uređaj za skupljanje pčelinjeg otrova"
Tvrtka Mostar X Adventures za poslovnu ideju „Rafting, biciklizam i ostalo"


Iz oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije

Anita Jurić i Ivana Prce za poslovnu ideju „Proizvodnja visokoproteinskog brašna od pivskog tropa"

Ivan Pavlović za poslovnu ideju „Sustav analize i upravljanja poljoprivrednim zemljištem"U organizaciji P/ G KFBIH i njenog Udruženja za turizam održan je Panel o turizmu pod nazivom „Turizam u BIH – Uspješne priče". Na panel-diskusiji  je istaknuto da je upravo turizam pokretač i razvoja i investicija.


Sudionici panela su bili:

- Gdin Stjepan Primorac, Turistički klaster Hercegovina/ predsjednik Udruženja turizma pri PGKFBIH
- Gdin Armin Amidžić, Turistički klaster Una/ Japodski otoci
- Gdin Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog Parka Una
- Gdin Huso Hadžić, Agencija za kulturno povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca/ potpredsjednik udruženja turizma pri PGKFBIH
- Gđa Azra Džigal, savjetnica Ministrice Federalnog Ministarstva okoliša i turizma
- Gdin Marko Šantić, predsjednik PGKFBIH

Na izrazito posjećenom panelu se govorilo o prednostima udruživanja u klastere, u ovom slučaju turističke, budući da je nakon osnivanja prvog Turističkog Klastera Hercegovine, došlo i do osnivanja drugog Turističkog Klastera i to onog TK Una.

Predsjednik Turističkog Klastera Hercegovine, gdin Primorac i Turističkog Klastera Una, gdin Amidžić su pojasnili koje im sve prednosti udruživanje u svakom smislu donosi, koji su ih zajednički ciljevi potakli na takav korak, te na koji način doći do rješenja za zajedničke prepreke i  probleme.

Direktor Nacionalnog Parka Una, gdin Mulić i gdin Hadžić su se osvrnuli na svoje organizacije kao pokretače i generatora razvoja turizma u svojim područjima, na koji način su nastali i na koji način mogu i trebaju opstati.

Savjetnica  ministrice Federalnog Ministarstva okoliša i turizma, gđa Džigal je stavila federalno ministarstvo na raspolaganje gospodarskim subjektima, rekla da ministarstvo treba i podržava registrirane subjekte, kako donošenjem novih prilagođenih zakona, tako i transferima kojima je omogućeno 2 miliona KM za razne poticaje.

Predsjednik Šantić se osvrnuo na ulogu komore u razvoju ove važne gospodarske grane, te istaknuo kako je upravo osnivanjem i radom Udruženja za turizam pri PGKFBIH doprinijeto većoj povezanosti i sinergiji među gospodarskim subjektima u turizmu, ali i većoj povezanosti i boljoj suradnji sa zakonodavnom vlasti.